Druk, druk, altijd weer druk

Heb jij dat ook: het gevoel dat de tijd voorbij vliegt?  Van alles willen doen en met jezelf afgesproken en voor je het weet ben je weer een dag, een week, een maand of misschien zelfs wel een jaar verder. Je hebt amper iets van je plannen, ideeën of wensen gerealiseerd. Het geeft je een onvoldaan gevoel.

Ik heb het zelf de afgelopen maand opnieuw mogen ervaren. Ondanks mijn openbare commitment ben ik er niet in geslaagd regelmatig een nieuw artikel op deze blog te plaatsen. Ik had mijn doelstelling nog wel SMART omschreven ofwel: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Tijd voor een nadere analyse.

Specifiek

Ik had de toezegging gedaan om in oktober twee blog artikelen per week te schrijven zodat ik op 1 november tenminste acht nieuwe artikelen op mijn site heb staan. Een duidelijk en helder verhaal.

Meetbaar

Mijn doel was en is zeker meetbaar: twee artikelen per week, en acht in totaal voor 1 november.

Acceptabel

Jazeker, ik wil verder op de ingeslagen weg en wil hier tijd voor vrij maken.

Realistisch

In mijn ogen zeker een realistisch doel. Ik heb thema’s te over en als ik er voor ga zitten kost het mij niet al teveel moeite om een goed artikel te schrijven.

Tijdgebonden

Op 1 november 2016 heb ik acht nieuwe artikelen geplaatst. Een duidelijke einddatum.

En toch….

… is het niet gelukt. En dat zal de meesten van ons niet onbekend voorkomen. Waar ging het fout? Fout? Nee niet vragen wat ging er fout. Vraag jezelf wat heb ik er van geleerd?

Als ik terugkijk op de afgelopen maand heb ik veel externe triggers gehad die mij uit mijn focus hebben gehaald. Welke triggers zijn dat dan: telefoontjes met directe ICT gerelateerde problemen, telefoon, e-mail, projecten die af moesten. Grappig en het project hierboven dan? Ja maar dat zijn projecten voor klanten. Die zijn belangrijker! Belangrijker dan wat? Belangrijker dan je eigen ontwikkeling, jouw toekomst?

Kun je geen uurtje per dag vrijhouden voor jouw eigen ontwikkeling? Tsja, niet kunnen of niet willen, of wel willen maar niet doen. Waar zit het dan in? Je wilt wel maar doet niet. Lees dat nog eens… je wilt wel… maar doet niet!   DOEN is het toverwoord, je komt niet tot actie!

Hoe zet je jezelf dan aan tot ACTIE?  Door het te doen: blokkeer de tijd in je agenda, zorg dat je niet gestoord wordt, zet je mobiel uit (ze bellen wel weer) en focus te houden bij de taak die je wilt uitvoeren en het doel dat je jezelf gesteld hebt. Consequente acties leiden tot het door jou gewenste resultaat.

Kijk ik weer even naar mezelf: de externe triggers voor mij waren: de smartphone ofwel altijd bereikbaar willen zijn, meldingen op mijn mobiel als er weer een nieuw bericht van Facebook of Whatsapp binnenkomt, de mail altijd open hebben staan, chaos op de werkplek, afleiding door vele verkeer waar ik  op kijk direct vanuit het kantoor, met veel dingen tegelijk bezig zijn. Het zal iedereen bekend voorkomen.

Ik ben de afgelopen week begonnen om alle meldingen uit te zetten. Geen ping meer als er een Whastapp of Facebook bericht binnen komt, e-mail uit als ik werk. Geloof me niet, ervaar het zelf. Dit alleen geeft al ontzettend veel rust. Ik bepaal nu zelf wel of en wanneer ik berichten wil bekijken.

Is dat de enige factor dan? Nee zeker niet. Door met veel dingen tegelijk bezig te zijn verdwijnt de focus en doe je alles een beetje en dat kost daardoor veel, en ik bedoel echt veel, meer tijd. Anders doen dus: een project oppakken en dat afmaken. Je concentreren op een ding en het gaat als in flow.

En de mail en berichten. Die bekijk ik rond de middag en tegen de avond, geeft mij tijd genoeg om urgente zaken op te pakken en de rest te categoriseren.

Wat brengt het mij?

Merk na een paar dagen al dat er veel meer rust is. Het continue checken van alle berichtgeving komt toch bij je binnen en zet je brein aan het werk. Door zelf het moment te kiezen heb ik veel meer focus op de dingen die ik doen wil, meer tijd voor de belangrijkste taken en bovenal rust in mijn hoofd.

Ik merk dat ik door het gebrek aan afleiding en de betere focus veel meer gedaan krijg. Omdat ik veel meer gedaan krijg heb ik geen onvoldaan gevoel meer, sterker ik voel me veel beter en ben positief over de resultaten die ik nu neerzet.

En de tijd? Die is er niet minder snel om geworden, mijn beleving van tijd echter wel en dat telt.

Druk, druk, druk …. het is aan jezelf.