Jouw gedachtenlandschap

Een landkaart of een gids?

Het leven is als een landkaart, via rechte wegen eenvoudig op je doel af. Ene keer via asfalt, de volgende via een klinkerweg, soms door de lucht, soms via water maar altijd met een bestemming voor ogen. Deze wegen staan ook duidelijk op de kaart aangegeven en kun je zien als onze comfortzone.  Zolang we niet van de gebaande wegen afbuigen, komt het allemaal wel goed.

Maar wat als we wel van het gebaande pad afgaan en een eigen weg gaan zoeken.  Dan blijkt dat het allemaal niet zo makkelijk is als onze landkaart ons wil doen geloven.

We krijgen te maken met hoge bergen, diepe dalen en kloven die doorkruist moeten worden. We raken het perspectief kwijt, weten soms niet meer waar we zijn of waar we naar toe gingen. En wat doe je dan?  Juist je neemt een gids in de hand voor wie dit bekend terrein is, de gids zet je terug op het juiste pad en toont je de weg naar je bestemming. Zijn kennis is vele malen waardevoller dan de landkaart die je had.

De landkaart slechts een representatie van de werkelijkheid. Zo is het ook in ons brein: het is een representatie van de werkelijkheid die jij ervaart en die door jouw overtuigingen in de loop van je leven is vorm gegeven.

Zoals een landkaart nog wel eens herzien wordt, zo kun je ook jouw overtuigingen herzien en nieuwe (mentale) wegen aanleggen.

Ik ben je gids en loop een stuk met je mee om je op het juiste pad te helpen en obstakels te overwinnen.