Zelfvervullende negatieve gedachten

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten kennen we allemaal in meer of mindere mate. Negatieve gedachten uiten zich vaak als het stemmetje in je hoofd dat zegt:

“Wat als ….”

“Ja maar …”

“Dat durf ik niet …”

“Dat kan ik niet …”

“Ben ik daar wel goed genoeg voor …”

Gedachten die onszelf beperken in onze mogelijkheden maar ook in ons geluk.

Negatieve gedachten komen voort uit enerzijds onze opvoeding en anderzijds invloeden van buitenaf (reacties van vrienden, tv, internet, etc.). De gedachten die wij nu hebben zijn geënt op oude gedachten en ingesleten denk- en gedragspatronen.

Daarmee zijn onze gedachten ook onze waarheid geworden. Het klinkt misschien vreemd maar het is wel een keuze om deze waarheid en daarmee onze gedachtengang aan te houden. We weten niet anders en gedragen ons ernaar, we verschuilen ons erachter en geven anderen de schuld zonder onszelf af te vragen wat er nu echt aan de hand is.

Negatief bevestigende gedachtenEen externe trigger (gebeurtenis) roept in ons onderbewuste een herinnering of ervaring op die wordt geassocieerd met een gebeurtenis in het nu. Niet alleen wordt die gebeurtenis naar een bewuste gedachte geassocieerd, ook wordt de emotie van dat moment weer opgeroepen.

Je kunt die gedachte in stand houden door er niets aan te doen of erger nog jezelf te bevestigen dat het zo is. Je zegt op dat moment tegen je onbewuste dat de opgehaalde associatie klopt en het inderdaad zo is. Het gevolg laat zich raden.

Je hebt de keuze om er iets aan te doen! Vraag jezelf af of de gedachte reëel is. Wat is er nu echt aan de hand? Is het echt zo erg? Heb ik er invloed op?

Verander je gedachte en leg een nieuwe associatie. Jij hebt de keuze!