Wat je kunt leren van Dafne

Geloof in eigen kracht!

Hoe Dafne Schippers een sterk geloof in eigen kracht heeft.

Het is zaterdagavond 9 juli 2016 als Dafne Schippers (winaar 100 meter) en Marlou van Rijn (paralympisch kampioen) op het EK atletiek aan tafel zitten bij NOS Studio Sport.

Vraag reporter: “Is er ergens in je hoofd iets geweest dat het wel fout kan gaan?”

Antwoord Dafne: “Als je dat denkt dan gaat het ook gebeuren.” …”Ik was vol vertrouwen om een goeie race neer te zetten en één doel en dat was de race heel netjes uitvoeren. Vanuit het blok echt mijn passen raken, lang accelereren en dan pas omhoog komen.”

Mooi om te horen dat een topatleet als Dafne helemaal niet bezig is met dingen die fout kunnen gaan en haar focus legt op haar eigen kracht en haar zelf gestelde doelen.

Je kunt je zoveel dingen in het hoofd halen die verkeerd of fout kunnen gaan. Natuurlijk is dat zo dat er dingen verkeer kunnen gaan, alleen moet je je er wel bewust van zijn dat dit slechts verbeeldingen zijn die wij bij onszelf oproepen. Er is immers nog niets fout gegaan, het is een projectie, een verbeelding van nog niet gebeurde activiteiten en je geprojecteerde reactie daar op. En, zoals ook Dafne aangeeft: “als je denkt dat het kan gebeuren gaat het ook gebeuren”.

Diezelfde verbeelding kun je ook gebruiken om je de door jou gewenste situatie voor te stellen. Dus nu denken aan alles wat goed zal gaan, hoe kijk je, hoe voel je je, wat hoor je als alles perfect loopt. Door van deze positieve verbeelding of visualisatie uit te gaan, zul je jezelf nog krachtiger maken op weg naar het door jou gewenste resultaat.

Jouw beste race ooit

Volgen we het gesprek verder dan horen we nog een sterke opmerking van Dafne.

Dafne: “Uiteindelijk probeer je zo goed mogelijk in Rio te staan. Ik probeer mijn allerbeste race van het jaar of misschien wel van mijn leven te lopen. En dat is alles wat ik kan doen.”

Reporter: “Met het oog op Rio maak je je dan enigzins zorgen? Want als ik je zo zie lopen… Concurrentie, omstandigheden…is dat iets waar je over nadenkt?”

Dafne: “Hoe goed je zelf daar staat is het allerbelangrijkste. Wat je tegenstanders doen daar kan ik gewoon niet teveel aan doen. Ik probeer daar gewoon op topniveau te zijn, af te wachten … en daar mijn beste race neer te zetten.”

Reporter: “Wanneer ben je dan zelf tevreden?”

Dafne: “Ja dat is wel een beetje lastig, want aan de ene kant denk je aan medailles. Maar je weet niet… stel ik loop 10.70 en de rest loopt nog harder, dan kan ik er niet zoveel aan doen want ik heb mijn beste race ooit neer gezet.” “Natuurlijk ga ik voor medailles, het hoogst haalbare!”

En dat is natuurlijk ook zo. Jij kunt alleen dat doen wat binnen jouw vermogen ligt en het beste uit jezelf halen. Wat een ander doet of hoe goed die is, daarop heb jij geen enkele invloed. Heb jij een doel in je leven dan kun je daar alleen je uiterste best voor doen. Je kunt natuurlijk gaan zitten afwachten maar dat is hetzelfde als dat Dafne in de startblokken blijft staan of niet traint, dan komt ze niet vooruit.

Bekijk hieronder het interview met Dafne. Advertentie even afwachten.

1

Bekijk hier de uitzending.

(Advertentie even afwachten)